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CARDIFF COUNCIL       
CYNGOR CAERDYDD      
 
 
CONSTITUTION COMMITTEE:   17 OCTOBER 2008 

 
 
INFORMATION REPORT – QUESTIONS ON NOTICE AT 
COUNCIL 
 
REPORT OF THE MONITORING OFFICER          AGENDA ITEM: 5 
 
  
Purpose of the Report  
 
1. To provide Members with information regarding Questions on Notice at 

Council. 
 
Background 
 
2.  The Constitution Committee has previously undertaken a review of the 

Council Procedure Rules. As part of these deliberations, the Committee has 
indicated that it wished, from time to time, to review the arrangements for 
questions on notice at Council. The relevant element of the Council Procedure 
Rules relating to Questions on Notice is attached as Appendix A to this report.  

 
Issues 
 
3. At its meeting, on 1 December 2006, the Committee considered a report 

regarding the Implementation of Constitutional Changes which highlighted 
practical difficulties that had emerged regarding the answering of the 
increasingly large number of “oral” questions since the new system of 
providing written answers for questions was implemented at the September 
2006 Council meeting. The Committee requested that the position be 
monitored and that a report on the matter be brought back to this Committee 
for consideration.  

 
4. It has continued to prove extremely difficult, and costly, for officers to 

effectively respond to the numbers of questions being submitted within the 
prescribed timescales. Indeed, the commitment to circulate written answers at 
least one hour before the commencement of the meeting (Procedure Rule 
10.4) has only been achieved once – when the deadline for submission of 
questions was brought forward a day due to the strike action in July 2008.  

 
5. In this regard, it should also be noted that the South Wales Police Authority 

have recently indicated that the short-timescale for responding to questions is 
causing them some difficulty and have requested that the Council consider 
allowing them more time to respond to such questions. 
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6. The position regarding the handling of oral questions has continued to be 

monitored since 2006 and an analysis of the number of questions considered 
by Council during this period will be circulated prior to the Committee meeting.  

 
7. Since the Committee last considered the arrangements for dealing with 

questions on notice at Council, a number of other related matters have been 
raised by Members and/or officers for potential consideration by this 
Committee. These are: 

 
• Portfolio holders/Chairs/Council representatives to be only questioned 

on matters that are within their area of responsibility (with the exception 
of questions from Group Leaders to the Leader of the Council); 

 
•  Consideration be given to potentially limiting the number of questions 

that can be submitted at each Council meeting by an individual 
Member 

 
• Consideration be given to bringing forward the deadline for submission 

of questions (either for all questions or for questions to nominated 
representatives on Outside Bodies) 

 
 
 
Legal Implications 
 
8. There are none as this is an information report. 
 
 
Financial Implications 
 
9. This is a report concerning Council procedural matters and as such does not 

contain any direct financial implications. 
 
 
Recommendation 
 
Members of the Committee are recommended to: 
 

(i) note the information set out in this report; and 
(ii) consider undertaking a review of effectiveness of the Council Procedure 

Rules relating to Questions on notice.  
 

 
Kate Berry 
Chief Legal and Democratic Services Officer (Monitoring Officer) 
 
Dated:  10th October 2008  
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Appendix A 
 

10.2 Questions on notice at Council 
 

Subject to Rule 10.3, a Councillor may ask: 
 

(a) the Lord Mayor; 
(b) a member of the Executive; 
(c) the chair of any committee or sub-committee; 
(d) nominated members of the Police or Fire Authorities; 

 
a question on any matter in relation to which the Council has powers or duties and 
which affects the administrative area of the Council. 

 
10.3 Notice of questions 
 

A Councillor may only ask a question under Rule 10.2 if either: 
 

(a)  he or she has given notice in writing of the question to the proper officer by 
9.00am on the last working day before the meeting; or 

 
(b) the question relates to urgent matters, he or she has the consent of the Councillor 

to whom the question is to be put and written notice of the question is given to the 
Proper Officer by 12.00pm on the day of the meeting or at least three hours 
(which must be within the working day) before the meeting which ever is the 
earlier. 

 
10.3 Written responses to questions 
 

Written responses to all questions asked under Rule 10.2 shall be circulated at least 
one hour before the commencement of the meeting to the Questionner and all 
Councillors present. The questions and written answers will be ordered in 
accordance with a protocol approved by the Council from time to time and, in the 
absence of such a protocol, in rotation by reference to each of the political groups in 
size order followed by questions from members not in political groups and in the 
order in which notice of them was received except that the Lord Mayor may group 
together similar questions or questions asked to the same Councillor. 

 
10.4 Rejection of Questions 
 

The proper officer in the case of any question submitted in accordance with Rule 
10.2 and the Lord Mayor in any other case may reject a question if in his opinion it:- 

 
(a) is not about a matter for which the Council has a responsibility and which affects 

the administrative area of the Council; 
 

(b) is defamatory, frivolous or offensive; 
 

(c) is substantially the same as a question which has been put at a meeting of the 
Council in the past six months and there has been no material change in the 
answer which would be given; 

 
(d) the question concerns an item of business which is the subject of a report to the 

meeting; 
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(e) requires the disclosure of confidential or exempt information where there is no 
demonstrable need to know. 

 
10.6 Withdrawal of questions 
 

A question of which notice has been given under Rule 10.2 may not be withdrawn 
except with the consent of the person of whom it is asked. 

 
10.7 Supplementary questions to questions on notice 
 

A Councillor asking a question under Rule 10.2 may ask one supplementary question 
(without notice) of the Councillor to whom the first question was asked.  One further 
supplementary question may be asked by a Councillor provided that Councillor is 
neither the original questioner nor a member of the same political group as the 
original questioner. A supplementary question must arise directly out of the original 
question or the reply. Where a supplementary question is divided into parts or 
demands a series of answers the Lord Mayor may treat each part or each element 
requiring a response as a separate question and in which case the first such part or 
element shall be treated as the supplementary question. 

 
10.8 Time limits 
 

(a) The maximum time allocated for answering any supplementary questions asked 
under Rule 10.7 is ten minutes in relation to each member to whom such 
questions are addressed provided that if at the expiry of the allocated time the 
answer to the supplementary question has not been completed then the Lord 
Mayor shall allow a reasonable period for the completion of the answer, the 
asking of further supplementary questions and the giving of answers to such 
supplementary questions. 

 
(b)  Supplementary questions to questions asked under Rule 10.2 will:- 

 
(i) fall if the time limit allocated for answering questions has elapsed; 
(ii)  in the case of questions relating to items of business before the 

meeting, be answered at the time when that item of business is under 
consideration. 

 
10.9 Responses to Supplementary Questions 
 

(a)  Supplementary questions will be answered without discussion and subject to 
Rule 10.9(b) an answer may take the form of:- 

 
(i)  an oral answer given by the Councillor to whom the question is 

addressed or another Councillor nominated by him or her; 
 

(ii) where the desired information is in a publication of the Council or 
other published work, a reference to that publication; 

 
(iii) where the reply cannot conveniently be given orally, a written answer 

circulated later to Councillors of the Council. 
 

(b) A Councillor to whom a supplementary question is addressed may decline to 
answer subject to stating the reason for declining to answer which reason 
may include the fact that the Councillor submitting the question is not in 
attendance at the meeting provided that a written answer will be given if a 
Councillor present so requests. 
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(c) Except with the agreement of the meeting no more than three minutes will be 

allowed for response to any one question. 
 

 
10.10 Written note of Supplementary Questions and the Res ponse to them 
 

10.10.1  Subject to Rule 10.10.2 a written note of supplementary questions that are 
put at the meeting together with the response provided by the Executive 
Member or Chair as appropriate, will be circulated by or on behalf of the 
Clerk to the Council to all Members and the Media who attended the 
meeting by no later than 5.00pm on the Tuesday following the day of the 
Council meeting. 

 
10.10.2 (a) Prior to issue the written note of a response to a supplementary question 

must be checked for accuracy by the responding Executive Member or 
Chair as appropriate; and 

 
(b) No written note of a response to a supplementary question will be 
provided to the Media before being provided to Members. 

 
 


